Как действат хормоните на стреса и радостта

В една от предишните ни статии, Как емоционалното състояние на родителите влияе върху съня на децата, писахме за важността родителите да дават пример за уверено и спокойно поведение преди лягане на децата си. В тази статия ще говорим подробно за физиологията на емоциите, които влияят на съня на бебето.

Ще говорим за хормоните, които играят основна роля в процеса на заспиване: ендорфини и кортизол. Ендорфините – така наречените „хормони на радостта“ и кортизолът – хормонът на „стреса“ регулират нервната система на детето още от пренаталния период.

Как хормоните регулират нервната система?

Първо, бебето ги получава директно от майката през плацентата. При нормална бременност ендорфините се отделят в доста голямо количество. Благодарение на тях детето е в удобно състояние за себе си, което е важно за неговото здраве и обучение в бъдеще.

Ако по някаква причина майката изпитва негативни емоции по време на бременност, мозъкът й освобождава хормона кортизол, който се отразява негативно на детето. Хроничният стрес на майката по време на бременност може да отслаби нервната и имунната система на бебето и да провокира много заболявания след раждането. Ето защо всички лекари препоръчват в такъв важен и отговорен период всички майки да си почиват повече и да избягват стресови ситуации.

В ранна възраст, особено през първите шест месеца от живота, всички деца остават, както и преди, изключително зависими от емоциите на родителите си. Бебетата са чувствителни към най-малките промени в състоянието на възрастните, особено на майките, тъй като това е важно за тяхното оцеляване. Хормоните на майката „задействат“ действието на собствените хормони на детето – неговите собствени ендорфини и кортизол.

Как майчините хормони влияят на съня на бебето?

Ако майката е уморена и раздразнена преди лягане, нейните нива на кортизол се повишават. Детето се чувства тревожно и мозъкът му също отделя кортизол:

– учестяват се пулсът, дишането и сърдечната дейност на детето;

– кръвта се доставя активно на мозъка;

– цялото тяло и мускулите са напрегнати;

– тялото е в състояние на „висока готовност“, тоест стрес.

Ако майката е достатъчно спокойна и действията й са уверени, бебето се чувства в безопасност. В кръвта му се отделят ендорфини, необходими за релаксация и добър сън. Ето какво се случва в тялото на детето по време на заспиване, благодарение на ендорфините:

– пулсът, дишането и сърдечната дейност се изравняват;

– мозъчната активност намалява;

– тялото и мускулите се отпускат;

– бебето е готово за лягане;

Моля, опитайте се да запомните и анализирате обичайното си състояние по време на поставяне на бебето в леглото:

– как заспива, когато сте развълнувани или, напротив, уверени?

Как реагира той на повишаване на тон? Какво ще кажете за тихи приспивни мелодии и песни?

– Успяхте ли да успокоите бебето само защото вие самият бяхте спокойни?

Колко дълбок и дълъг е бил сънят на детето?

Ако вие сами забелязвате връзката между вашето настроение и качеството на съня на вашето бебе, това е първата стъпка към добрия сън. Можете да използвате този опит, за да подобрите съня на детето си.

Ето няколко прости съвета, които може да са ви полезни:

– опитайте се да поставите детето в спокойно състояние, контролирайте негативните си емоции;

– измислете релаксиращ ритуал не само за детето, но и за себе си

– създайте комфортна атмосфера за вашето бебе през деня и особено преди лягане. Правете с него това, което доставя удоволствие на него и на вас: масаж, къпане, четене на книжки, приспивни песни, прегръдки и др.;

– говорете с детето с равен, спокоен глас, както и с всички, които са до него по време на лягане;

– в случай на преждевременно събуждане на детето, останете уверени. Опитайте се да успокоите бебето и да му помогнете да спи по-дълго (с помощта на вашия глас, удари и т.н.).

– и най-важното: отпуснете се!

Спете през деня, когато бебето спи. Възстановете силата, от която се нуждае всяка майка в първите години от живота на бебето. Организирайте деня така, че и вие, и вашето дете да получите достатъчно положителни емоции.

Не забравяйте, че децата се учат от родителите си. Ако искате детето ви да спи спокойно, бъдете спокойни по време на лягане. Гледайте вашето благополучие и емоции!