Ендокринните заболявания като причина за наднорменото тегло

Какво да направите, ако не можете да отслабнете?

Много жени, в стремежа си да постигнат перфектната фигура, прекарват часове във фитнеса и спазват строги диети. Но минават месеци и ентусиазмът започва да спада, защото желаните резултати все още ги няма. Ако имате наднормено тегло, трябва да посетите ендокринолог, тъй като набор от излишни килограми може да бъде причинен от ендокринно заболяване. В този случай желаните пропорции могат да бъдат постигнати само с помощта на възстановяване на здравето. Михаил Лазаревич Кирилюк, доктор на медицинските науки, професор, лекар от най-висока категория, ендокринолог, невроендокринолог, андролог на Академичния медицински център, говори за това как ендокринните заболявания влияят върху телесното тегло.
Михаил Лазаревич, кажете ни как телесното тегло зависи от здравето на ендокринната система?
– Ендокринните нарушения засягат не само благосъстоянието на човек, но и неговия външен вид. Те могат да доведат както до рязко отслабване и отслабване, така и до напълняване. Захарният диабет тип 2 е свързан с алиментарното затлъстяване, намаляването на функцията на щитовидната жлеза е свързано с хипотироидното затлъстяване, а началото на менопаузата при жената е свързано с менопаузалното затлъстяване, тоест увеличаване на телесното тегло след менопаузата. Поради хормонални промени при жените, теглото може да се увеличи по време на бременност, кърмене, след отстраняване на яйчниците или матката. Затлъстяването може да бъде причинено и от намалена функция на половите жлези (хипогонадизъм) и заболявания на надбъбречните жлези.
Намаляването на функцията на щитовидната жлеза води до забавяне на всички метаболитни процеси в организма, което допринася за увеличаване на телесните мазнини в тъканите. Има и умора, летаргия и сънливост. Затлъстяването също се свързва с диабет тип 2 и може да бъде както причина, така и следствие.
Ако телесното ви тегло се е увеличило драстично, например с 10-20 кг за 1-2 години, трябва да проведете прегледи и да установите причината. С развитието на затлъстяването е наложително да се свържете с ендокринолог. Специалистът ще диагностицира, идентифицира или изключи ендокринни заболявания и заедно с гастроентеролог ще определи стратегия за намаляване на телесното тегло. Проблемът със затлъстяването с правилния подход може да бъде успешно решен, включително с помощта на съвременни хирургични технологии.