Може ли да се забременее по време на цикъл

Привържениците на календарния метод на контрацепция твърдят, че има „безопасни“ дни по отношение на зачеването. Те понякога включват първите дни от цикъла – тоест периодът на менструация. Вярно ли е? Възможно ли е да забременеете по време на менструация и каква е вероятността от оплождане, разбираме в нашата статия.

Кратък отговор на въпроса

„Възможно ли е да забременеете по време на цикъл?“

звучи така: Да, можете.

За да разберем колко големи са шансовете в тази „лотария“, трябва да направим кратко отклонение във физиологията на репродуктивните процеси на женското тяло.
Какво представлява менструалният цикъл?

Това е редовно повтарящо се събитие в женското тяло, свързано с плодовитостта. Състои се от менструация, фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза. Цикълът продължава средно 28 дни (но вариациите от 21 до 35 дни също се считат за норма). Обратното броене е от първия ден на менструацията. Нормалното кървене продължава 3-8 дни. По време на менструацията непотърсената яйцеклетка напуска тялото и в същото време матката се отървава от вътрешния слой (ендометриума). По време на отхвърлянето му кръвоносните съдове се увреждат, така че кръвта излиза през вагиналния канал, а не само фрагменти от лигавицата.

След края на менструацията започва така наречената фоликуларна фаза. Продължителността му може да бъде различна: от 9-10 с кратък цикъл до 20-22 – с 35-дневен цикъл. По това време в матката расте нов ендометриум и яйцата във фоликулите узряват в яйчниците.

Средата на менструалния цикъл е овулацията. Обикновено за една овулация от фоликула се освобождава една яйцеклетка, която узрява по-рано от останалите (за предимство в този вид конкуренция се нарича „доминираща“). Яйцеклетката живее около един ден. След 24 часа тя трябва да влезе във фалопиевата тръба и да се срещне със спермата. Ако настъпи оплождане и последващото закрепване на феталното яйце в матката, ще настъпи бременност. В противен случай ще има нормален менструален цикъл. Завършва се от лутеалната фаза.

Ако продължителността на фоликулната фаза е индивидуална, то с лутеалната фаза всичко е по-стабилно: тя продължава 12 дни +/- 2 дни за всички. Ако имплантирането не се случи, хормоните „дават сигнал“ на матката да отхвърли ендометриума. Започва менструацията – а с нея и обратното броене на нов менструален цикъл.
И така, възможно ли е да забременеете по време на цикъл?

Оплождането няма да настъпи директно по време на менструация. И все пак полов акт по време на менструация може да доведе до бременност. Важно е не наличието или отсъствието на менструация като такава, а интервалът от време от навлизането на спермата в гениталния тракт до овулацията.

Акушер-гинеколозите нямат отделна статистика за това какви са шансовете за забременяване по време на менструация. В крайна сметка тази вероятност зависи от редица фактори:

продължителност на менструацията

Можете да правите любов с взаимно желание всеки ден, но при някои жени либидото е леко намалено на 1-2 ден. Но до края на менструацията сексуалното желание се усеща. И за една жена последният ден от менструацията е 4-ият ден от цикъла, а за другата – осмият. Във втория случай вероятността от оплождане е по-висока, отколкото в първия.

„Жизненост“ на сперматозоидите

Този индивидуален показател често е непознат за мъжа, докато не се обърне към репродуктивния специалист. Но при добри показатели за мъжка плодовитост, сперматозоидите могат да останат активни в тялото на жената до 5 или дори 7 дни. Освен това има доказателства, че носителите на сперматозоидите на Y-хромозомата (т.е. „отговорни“ за зачеването на момче) са по-малко упорити, за разлика от сперматозоидите „момичета“.

Продължителност на менструалния цикъл

Колкото по-кратко е, толкова по-рано ще дойде овулацията (в края на краищата продължителността на първата половина на цикъла е променлива, а втората е стабилна за всички). Така една жена ще има овулация на 9-10-ия ден, друга на 14-ия, а третата на 20-ия ден. Колкото по-кратък е цикълът, толкова по-голяма е вероятността сперматозоидите, попаднали вътре по време на периода на менструация, да чакат среща с яйцеклетката.
Могат ли тампоните за секс да се считат за контрацептив?

Само по себе си кървенето и дори използването на специални тампони за секс по време на менструация не пречат на навлизането на сперматозоидите във фалопиевите тръби. В крайна сметка диаметърът на най-широката част на главата на мъжката зародишна клетка е само 4,5 микрона (това е 0,0045 милиметра)! Това е много по-малко от разстоянието между клетките в гъбен тампон. Използването на тампони FREEDOM не може да се счита за контрацептив, тяхната функция е хигиенична. Тампон с гъба запазва менструалното течение и характерната миризма, осигурявайки комфорт във всяка ситуация, включително по време на интимност. Освен това никой от партньорите с достатъчно количество лубрикант не усеща присъствието на тампон във вагиналния канал. Следователно, от първия ден на менструацията, ако желаете, партньорите могат да правят любов, без да виждат разлики от другите дни на месеца. Тампонът FREEDOM може да се комбинира с всякакви средства за защита, без това да повлияе на ефективността им.

Действителното време на овулация в даден цикъл е почти непредсказуемо. В началото на цикъла можем само да прогнозираме zirovat, че овулацията ще настъпи на 10-ия, 14-ия или 18-ия ден, въз основа на менструалния календар на конкретна жена. Всъщност може да се случи и по-рано (в редки случаи може да има няколко овулации в един цикъл). По този начин, практикувайки незащитени сексуални контакти по време на менструация, всеки рискува да забременее в една или друга степен. И най-вече – собствениците на кратък (по-малко от 24 дни) и нестабилен менструален цикъл.

Що се отнася до шансовете за забременяване по време на пропусната менструация, трябва да разберете, че само ултразвуково сканиране може надеждно да покаже дали е имало овулация в този цикъл. Ако забавянето се дължи на факта, че овулацията все още не е настъпила, но ще се случи един от тези дни, което означава, че сексуалният контакт може потенциално да доведе до бременност.

Според различни данни календарният метод получава индекса на Pearl от 4 до 20%. Това означава, че от сто жени, които са били защитени с този метод за една година, от 4 до 20 са били бременни. Такава голяма вариация е свързана с различни интерпретации на самата концепция за „безопасни“ дни и метода за тяхното броене. По-специално, както разбрахме в текста по-горе, дните на менструация не могат да се считат за „безопасни“ от гледна точка на бременността.

Използвайте надеждна контрацепция за ефективно семейно планиране и бъдете здрави!