Изкуствен интелект може да диагностицира хора с диабет за 10 секунди чрез запис на глас, показва ново проучване

Изследователи от Канада са обучили изкуствен интелект на базата на гласови записи на 267 пациенти. Той диагностицира точно 89% от жените и 86% от мъжете в проучването.

Канадски медицински изследователи са обучили изкуствен интелект да предсказва точно диабет тип 2 само от шест до десет секунди от гласа на пациента.

Това е постигнато, след като моделът е идентифицирал 14 акустични характеристики за разликите между хора, които не са диабетици, и тези с диабет тип 2.

Изкуственият интелект се фокусира върху набор от вокални характеристики, включително леки промени във височината и интензивността на гласа, които лекарите не могат да чуят с “просто ухо”, и обединява тези данни с основна здравна информация, включително възраст, пол, височина и тегло на пациента.

Изследователите установяват, че полът се оказва решаващ: Изкуственият интелект може да диагностицира заболяването с 89% точност при жените, но малко по-неточно – с 86% при мъжете.

Канадска фирма е обучила изкуствен интелект с обещанието драстично да намали разходите за диагностика при хора, които страдат от хроничното заболяване диабет.

Сред най-често използваните изследвания за доказване на захарна болест са тестът за гликиран хемоглобин (A1C), тестът за кръвна глюкоза на гладно (FBG) и оралният тест за глюкозен толеранс (OGTT), които изискват от пациентите да посещават лично кабинета на своя лекар. Екипът се надява, че изкуственият интелект може да премахне тези скъпоструващи пречки в диагностиката на пациентите.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДИАБЕТ ТИП 2?

Диабетът тип 2 е състояние, при което кръвната захар на човек става твърде висока.

Смята се, че повече от 4 милиона души в Обединеното кралство имат някаква форма на диабет.

Диабет тип 2 е свързан с наднорменото тегло и може да е по-вероятно да се разболеете от него, ако имате генетична предразположеност.

При диабет, организмът не реагира правилно на циркулиращия инсулин в кръвта – хормонът, който контролира усвояването на кръвната захар – и не може да регулира правилно нивата на глюкоза в кръвта.

Излишните мазнини в черния дроб увеличават риска от развитие на диабет тип 2, тъй като натрупването им затруднява контрола на нивата на глюкозата, а също така прави организма по-устойчив на инсулин.

Намаляването на теглото е ключът към намаляване на количеството мазнини в черния дроб и овладяване на симптомите.

Симптомите включват умора, чувство на жажда и често уриниране.

Това може да доведе до по-сериозни проблеми с правилното предаване на нервните импулси в тялото, зрението и да доведе до развитие на сърдечни проблеми..

Дистанционната, автоматизирана диагностика може да помогне на милиони хора, за което се съди от данните, събрани от Международната диабетна федерация, която съобщава, че почти половината от възрастните, живеещи с диабет, или 240 милиона възрастни, не знаят, че имат това заболяване.

Нашето изследване подчертава значителните вокални разлики между хората с и без диабет тип 2 – казва Джейси Кауфман, автор на статията и научен сътрудник в Klick Labs, която планира да пусне софтуера на пазара.

Кауфман се надява, че изкуственият интелект на компанията би могъл да „промени начина, по който медицинската общност прилага изследвания за доказване на диабет“.

В сътрудничество с преподаватели от Техническия университет в Онтарио, Канада, учените от Klick Labs обучават изкуствения интелект, като използват записи, направени от 267 тестови пациента в Индия.

Приблизително 72% от тях, контролна група от 79 жени и 113 мъже, са били предварително диагностицирани като недиабетици, докато 18 жени и 57 мъже са били предварително диагностицирани с диабет тип 2.

Според изследователите от Klick Labs наборът на пациенти за проучването е проведен спрямо гайдлайните на Американската диабетна асоциация.

267-те участници са имали задача да записват по една фраза на мобилните си телефони шест пъти дневно в продължение на две седмици.

От получените 18 000 индивидуални записа, учените на Klick се спряха на 14 акустични характеристики в търсене на повтарящи се, последователни разлики между групите с и без диабет тип 2.

Четири от тези акустични характеристики се оказват най-полезни за точното прогнозиране на това кой има и кой няма диабет.

Височината на звука“ и „стандартното отклонение от височината на звука“ са били полезни както за мъжете, така и за жените, докато характеристиката, наречена „относително средно трептене на смущенията“, е била по-полезна за предсказване на заболяването при жените. При мъжете слуховите характеристики, наречени „интензивност“ и и „трептене на 11-точковия коефициент на амплитудно смущение“, служели като червен флаг за мъжете.

„Нашето изследване подчертава огромния потенциал на гласовите технологии за идентифициране на диабет тип 2 и други здравословни състояния“, твърди Ян Фосат, вицепрезидент на Klick Labs и главен изследовател на новото проучване.

Фосат преподава и в Техническия университет в Онтарио, където е професор в Научния факултет, като се фокусира върху математическото моделиране и изчислителната наука за дигиталното здраве.

Професорът заяви, че се надява достъпният подход на Klick с изкуствен интелект, който може да доведе до диагностициране, извършвано чрез просто приложение за телефон, да помогне за идентифицирането и подпомагането на многото милиони недиагностицирани хора, които тихомълком страдат от диабет тип 2.

Гласовата технология може да направи революция в световните здравни практики, бидейки достъпен и евтин инструмент за цифров скрининг – добави Фосат.

Още здравни новини може да прочетете в портала за здраве Online Medicine BG.