5 съвета от гинеколог за всеки ден

Здравето на жените е толкова важно, колкото и крехко. Не е лесно да го спасите, но щастието и спокойствието на цялото семейство до голяма степен зависи от благосъстоянието на майка, съпруга или дъщеря. Днес гинеколозите ще дадат на нашите читатели 5 важни съвета, следвайки които всяка жена ще се почувства по-уверена и по-здрава.

Съвет първи: редовни посещения при гинеколог. Много жени вярват, че ако нищо не боли, тогава няма смисъл да се разсейва специалист. Това е грешна позиция. Необходимо е да посещавате лекар поне веднъж годишно (и за предпочитане два пъти), дори ако се чувствате добре. Най-малкият проблем е само основание за извънредно посещение в клиниката. Всички знаем, че болестта е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение, и това важи в пълна степен за женските болести. Ако се обърнете към гинеколог, когато има сериозен дискомфорт или болка, може да се пропусне ценното време, необходимо за излекуване. Смята се, че е необходимо да се практикуват редовни посещения в клиниката от 18-годишна възраст, но днес младите хора често започват да живеят сексуално много по-рано. В тази връзка планирайте пътувания до лекар, когато това стане важно за вас лично, без да чакате пълнолетие. Гинекологът може да получи съвет относно контрацепцията или просто да се увери, че сте здрави (особено при смяна на сексуални партньори). За превантивен преглед е по-добре да дойдете приблизително в средата на цикъла, между периодите на критичните дни.

Съвет втори: винаги обръщайте специално внимание на избора. Секретите от гениталния тракт са обичайните спътници на жената, които постоянно (в една или друга степен) присъстват в нейния живот. В същото време естеството на тези секрети варира в зависимост от фазата на менструалния цикъл и в случай на развитие на някакво заболяване. Например, бял, сиренест секрет и силен сърбеж обикновено показват гъбична инфекция. Течни, безцветни със съмнителна миризма, които се появяват след полов акт, може да са признак на бактериална вагиноза, най-честата полова инфекция при жени под 40-годишна възраст. А неприятно миришещата зеленикава и бълбукаща слуз показва наличието на трихомониаза. Наблюдавайте изписването си и ще можете да забележите първите признаци на заболяването, преди то да причини значителни щети на тялото ви.

Съвет трети: помнете безопасния секс. Гинеколозите са сигурни, че не трябва да пренебрегвате безопасния секс, дори ако сте напълно уверени в партньора си. Разбира се, най-лесният и достъпен начин да се предпазите от полово предавани болести и нежелана бременност е презервативът. Дава защита близо до 100% и практически няма противопоказания и странични ефекти (с изключение на 3% от хората с алергия към латекс). Има и една полово предавана инфекция, за която има разработена ваксина – хепатит В. Превантивната ваксинация се прави на три етапа, като на всеки 10-12 години трябва да се повтаря.

Съвет четири: дозирайте натоварването. Момичета в магазина с тежки чанти, млади майки с деца на ръце, спортисти във форма във фитнеса – позната картина? Междувременно женското тяло, поради своята анатомична структура, не е предназначено за вдигане на тежести и сериозни силови натоварвания. Факт е, че повишаването на налягането в коремната кухина се отразява негативно на лигаментния апарат, който поддържа матката в малкия таз. С течение на времето това може да доведе до развитие на пролапс на вътрешните полови органи и в резултат на това уринарна инконтиненция и проблеми със сексуалната активност. Ето защо е необходимо да се дозира натоварването както в ежедневието, така и при упражнения във фитнеса, което води до повишаване на налягането в коремната кухина (най-вече това се отнася за вдигане на тежести). Този съвет е от кандидата на медицинските науки, гинеколога Дмитрий Лубнин.

Съвет пети: възпитайте у децата си култура на сексуалност. Мама, въпреки деликатността на проблема, трябва задължително да обсъди с дъщеря си въпросите за сексуалността и контрацепцията (особено когато момичето е на 12-13 години). Много е важно да преодолеете психологическата бариера, тъй като информацията от трети страни може да бъде пагубна за вашето дете. Посъветвайте дъщеря си с добър гинеколог, но не я влачете насила на среща – това само ще увеличи дистанцията помежду ви. Обяснете на тийнейджър, че като се грижи за здравето си, момичето не трябва сляпо да следва съвременната мода: мини поли, тесни дънки, синтетични прашки, твърде къси зимни якета – всички тези неща могат да навредят, тъй като допринасят за хипотермия на гениталиите. Кажете ми защо не трябва да носите мокър бански костюм и да седите на каменни стъпала, особено по време на цикъл. Разбира се, трябва да научите момичето от детството да спазва правилата за лична интимна хигиена. Такава грижа ще помогне на младия представител на нежния пол да избегне много „женски проблеми“ в бъдеще.

И накрая, отбелязваме, че важен фактор за поддържане на здравето е доверителната връзка между лекаря и пациентът. За съжаление има случаи, когато гинекологът с неприветливия си начин на общуване или липсата на чувство за такт е изплашил пациентката, която след това е била изолирана и неудобно да потърси помощ. Ето защо експертите препоръчват жената да има предвид „своя“ лекар, който е напълно доволен от начина на общуване и степента на квалификация. Освен това такъв гинеколог ще бъде предварително запознат с вашата медицинска история и характеристики на тялото, което означава, че той бързо ще открие причината за заболяването и ще може да го излекува.