Симптоми на психическо разстройство

Тревожното разстройство е често срещан проблем, свързан със стресови събития. Важно е да не пропускате момента, в който става опасно за психичното здраве. За какви физически признаци трябва да внимавам?

Тревожността е нормална реакция на стресово събитие и всички ние го изпитваме от време на време. Това е начинът на мозъка да ни предупреди за приближаване на опасности. Но нашето тяло не е създадено да бъде винаги нащрек.

Постоянният режим на „борба или бягство“, който може да възникне при хронична тревожност, може да причини негативни и сериозни последици не само за психиката, но и за тялото.

Когато тялото ни реагира на опасност, дишането ни се ускорява, защото белите дробове се опитват да преместят повече кислород през тялото ни, в случай че трябва да избягаме. Това може да ви накара да се почувствате като останали без дъх, което може да доведе до допълнително безпокойство или паника.

Стегнатите мускули ни подготвят бързо да се отдалечим от опасността, но постоянното мускулно напрежение може да доведе до болка, като тензионно главоболие и мигрена.

Хормоните адреналин и кортизол са отговорни за ускоряването на сърдечната честота и дишането, което може да помогне при заплаха. Но тези хормони също влияят на храносмилането и нивата на кръвната захар. Ако често изпитвате стрес или тревожност, честото отделяне на тези хормони може да има дългосрочни последици за здравето. Процесът на храносмилане също може да се промени в негативна посока.

Тревожността се превръща в истински проблем едва когато започне да пречи на ежедневието ни. Ето защо трябва да започнете лечението навреме, за да предотвратите по-нататъшни усложнения.

Видовете тревожни разстройства включват:

• паническо разстройство
• генерализирано тревожно разстройство (GAD)
• страх от раздяла
• социална тревожност
• фобии
• обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Първата стъпка в лечението на тревожно разстройство е разпознаването на симптомите. Ето някои физически признаци, за които трябва да внимавате.

Паническа атака.
Страхът, придружен от биещо сърце, изпотяване, задух и стягане в гърдите, е често срещан симптом на паническа атака. Може да бъде придружено от втрисане или, обратно, усещане за прегряване.

Развълнуван.
Възбудата се характеризира като невъзможност да се седи неподвижно, тоест неконтролируемо и суетно желание за движение. Например тичане от ъгъл до ъгъл или размахване на ръце. Чувството на вълнение 3-4 пъти седмично в продължение на 6 месеца е сигурен знак за тревожно разстройство.

гадене.
При хронична тревожност човек може да почувства гадене и да изпита храносмилателни проблеми като коремна болка, усещане за кипене и запек.

Нервност.
Раздразнителност, сърцебиене, потни длани, треперещи ръце или крака и сухота в устата, както и намалено сексуално желание, могат да бъдат ежедневие за вас. И можете да изпитате всички тези симптоми без видима причина.

Небрежност.
Липсата на концентрация, невъзможността да се концентрирате и забравянето могат лесно да нарушат работата ви. Тези симптоми могат да бъдат и признак на други състояния, като разстройство с дефицит на вниманието или депресия. Тревожността може също да бъде придружена от усещане за мъгла в главата или замаяност.

умора.
Чувството на умора дори след 7-8 часа сън на нощ може да е признак на хронична тревожност. Мускулите ви може да са напрегнати и ставите ви да болят.

Безсъние.
Тези, които страдат от хронична тревожност, обикновено трудно заспиват през нощта. Повишената сърдечна честота и тревожността пречат на спокойния сън. Понякога, дори и да няма безсъние, нощният сън се нарушава от други проблеми – например енуреза или скърцане със зъби насън.

Болка с неизвестен произход.
Може да е главоболие, болки в гърдите, гърба, корема и други. Или изтръпване или изтръпване в различни части на тялото.

Някои видове тревожност имат уникални симптоми, които са характерни за страхове, свързани с тревожност. Като цяло обаче тревожните разстройства имат много общи физически симптоми. Ако ги имате, важно е да посетите лекар навреме, за да не прерасне проблемът в сериозно разстройство, особено ако продължава дълго време, причинява значителен дискомфорт или по друг начин пречи на живота ви. Въпреки че няма медицински тест за тревожност, има инструменти за скрининг, които психиатър, психолог или терапевт може да използва, за да определи дали имате тревожност.

Проучване от 2015 г. установи, че симптомите на тревожност са силно свързани с развитието на стомашни язви. Същото проучване установи също, че с увеличаването на симптомите на тревожност и депресия човек става по-склонен да развие:

• астма
• сърдечни проблеми
• хронична мигрена
• проблеми със зрението
• проблеми с гърба

Други проучвания свързват астмата и тревожността още повече. Проучване, проведено през 2016 г., показа, че тогава астмата и тревожността могат да бъдат причина или следствие една на друга.

Тъй като тревожността може да има сериозно въздействие върху здравето, важно е да получите помощ рано. Лекото безпокойство може да отшуми от само себе си или след края на задействащото събитие, но хроничната тревожност често продължава и може да се влоши.