Проблеми със зрението при деца и възрастни

Проблеми със зрението могат да възникнат на всяка възраст. Но е особено необходимо внимателно да се следи състоянието на зрението на учениците. Правилното хранене, специалните упражнения ще помогнат за поддържане на нормално зрение.

Хората са имали проблеми със зрението по всяко време, но през последните години лекарите отбелязват постоянно нарастване на зрителните заболявания. Природата е създала идеално човешко око, но съвременните прекомерни натоварвания и разрушителни влияния имат силно отрицателно въздействие върху органа на зрението.

Човешкото око има граница на безопасност. Ако този резерв е изчерпан, зрението се влошава. Потискащият факт: при много деца късогледството започва в по-млада училищна възраст.
Първият признак на миопия е замъглено зрение при гледане в далечината. Човек добре различава дори малки детайли наблизо, но колкото по-далеч е обектът, толкова по-зле го вижда.

Миопията е вродена, но понякога се проявява в детството и юношеството.

Наследствеността, продължителното зрително натоварване, неправилното осветление на работното място, навикът да четете в легнало положение, прекарването на много време пред телевизора и компютъра играят важна роля в развитието на миопия (късогледство).

Зрението на вашето дете трябва да се проверява редовно. Зрението при деца може да бъде намалено поради отслабване на цилиарния мускул. Такава миопия се нарича фалшива и може да бъде излекувана, ако заболяването се забележи навреме.

Дете, страдащо от миопия, става разсеяно, прегърбва се, ходи с наведена глава. Много деца с късогледство започват да учат по-лошо поради невъзможността да видят всичко, което е написано на дъската.

Гимназистите страдат от огромни претоварвания. Постоянните главоболия, сънливостта, хроничната умора са до голяма степен свързани с проблеми със зрението. Очите на гимназистите са в най-жестоко напрежение по 14 часа на ден!!!

Родителите трябва да положат всички усилия и знания, за да спрат развитието на късогледство при дете. Възможно е да се възстанови загубеното зрение (с миопия) само с помощта на операция, но е възможно да се забави по-нататъшното влошаване на зрението. Необходимо е да се възстанови границата на безопасност на зрението. За да направите това, трябва да облекчите спазмите на очните мускули, да облекчите умората на очите, да установите кръвоснабдяването и храненето на тъканите.

Профилактиката на зрителните увреждания е много важна във всяка възраст и може да спре тенденцията за увеличаване на свързаното с възрастта далекогледство.

На 20-годишна възраст погледът на човек се фокусира върху точка, разположена на 7 см от очите, на 50 години тази точка се отдалечава на 20 см, а при 70-годишен човек – на 1 м от очите!

За предотвратяването на свързаните с възрастта промени в състоянието на органите на зрението важна роля играе правилното хранене.

Каротинът, необходим за очите, се намира в червени, жълти и зелени зеленчуци, жълти плодове и млечни продукти.

Много е писано за боровинката „око“. Зрънцето съдържа специално багрило – антоцианин, което има благоприятен ефект върху ретината. Това вещество укрепва и подхранва кръвоносните съдове на ретината, повишава активността на нейните ензими. При прогресивно късогледство боровинките се препоръчват да се приемат заедно с витамин Е.

Но такова полезно зрънце, вместо да бъде полезно, може да причини голяма вреда на човешкото тяло, ако съдържа повишено количество цезий и стронций. Ако боровинките са събрани на места, засегнати от аварията в Чернобил, те определено трябва да бъдат проверени за наличие на опасни вещества.

Приемът на витамини С и Е, цинк, бета-каротин, антиоксиданти няма да спре развитието на далекогледство, но ще помогне за забавяне на процеса.

Диетата трябва да включва зърнени храни, ядки, цитрусови плодове, спанак, млечни продукти, месо.

Лекарите силно съветват да се правят упражнения за очите. Една тренировка ще отнеме три или пет минути. Но те трябва да се извършват на всеки 40-50 минути зрителна работа. Упражненията се изпълняват в седнало положение.

1 упражнение
Мигайте бързо, след това затворете очи и седнете тихо, като броите до пет. Упражнението се повтаря 5 пъти.

2 упражнение
Затворете силно очи, пребройте до три. Отворете широко очи, взирайте се в далечината, като броите до пет. Повторете 4 пъти.

3 упражнения
Протегнете дясната си ръка напред. Без да обръщате глава, проследете с очи показалеца на протегната ръка, като бавно се движите наляво и надясно, след това нагоре и надолу. Повторете упражнението 5 пъти.

4 упражнение
Протегнете ръката си напред, фокусирайте се върху показалеца си (4 секунди), погледнете в далечината (2 секунди). Направете упражнението 4 пъти.

5 упражнения
Направете 3 кръгови движения с очните ябълки вдясно, след това 3 пъти вляво. Отпуснете мускулите на очите, погледнете в далечината (3 секунди). Повторете 2 пъти.

Гримасите също са полезни! Но не го правете пред други хора!

Издуйте бузите си, поемете въздух в затворената си уста, след което издишайте бавно. Полезно е да повтаряте такива движения до шест пъти.

Прозяването е полезно за очите, тъй като облекчава напрежението от лицевите мускули, стимулира сълзенето и облекчава зачервяването на очите. Препоръчително е да се прозявате дълго време, да отворите устата си възможно най-широко. Ако не можете да се прозявате, отворете устата си по-широко, разтрийте носа си с пръсти, масажирайте тези темпорамандибуларна става близо до ушите.

Симптоми на зрителна умора:
• чувство на умора на зрението;
• мъгла пред очите;
• зачервяване на очите;
• лакримация;
• бързо мигане;
• усещане за „пясък“ в очите;
• краткотрайно двоене в очите;
• тежест в очите;
• затруднено фокусиране;
• краткотрайно двоене в очите.