Овулация

Във всеки месечен цикъл има само един период, през който жената може да забременее. Използвайки тази информация, можете както да избегнете нежелана бременност, така и да доближите дългоочакваното майчинство. За да направите това, трябва да изчислите овулацията (времето на узряване и освобождаване на женската зародишна клетка), като използвате един от съществуващите методи и да се придържате към получения график.
Обща информация за овулацията

Овулацията е процес, при който зряла и напълно готова за оплождане женска зародишна клетка напуска яйчника и отива в лумена на фалопиевата тръба (кухината, свързваща влагалището и матката). След овулацията клетката е способна да зачене в рамките на 12-24 часа и именно през този период вероятността за зачеване е максимална. В деня преди овулацията възможността за зачеване е приблизително 31%, 2 дни преди нея – 27%, 3-4 дни – 16-14%. По този начин зачеването 6 дни преди овулацията и ден след нея е практически невъзможно или изключително малко вероятно. Под влияние на женските хормони овулацията настъпва между 14-ия и 16-ия ден от месечния цикъл. Тоест, за да изчислите приблизително овулацията, трябва или да добавите 14 дни към деня на менструацията, или да ги извадите от очаквания ден на следващия цикъл.
Как да изчислим овулацията с помощта на калкулатор

За да улесните изчисленията, можете да използвате онлайн калкулатора за овулация, който е удобен начин да поддържате календар на зачеването. Как да изчислим овулацията онлайн с помощта на специален калкулатор? В това няма нищо трудно. Достатъчно е да въведете данни за датата на последната менструация, средната продължителност на менструалния цикъл и броя на изчислените цикли. След това програмата автоматично изчислява календара за овулация.
Според ултразвук

Самата овулация може да бъде много нестабилна, тъй като се влияе от редица фактори. Всички календари могат да грешат. Най-надеждният начин за изчисляване на овулацията е ултразвуково сканиране, което преди овулацията ще покаже растящ фоликул (везикула, в която узрява женската зародишна клетка), а след нея на мястото на клетката се образува жълто тяло (временна жлеза). образувани след овулация).
Как да изчислим овулацията въз основа на базалната телесна температура

График на овулация може да се състави въз основа на резултатите от измерването на базалната температура, т.е. най-ниската телесна температура, измерена след сън. За да направите това, в продължение на 3 месеца, трябва да измервате ректалната температура (температура в ректума) ежедневно сутрин и да записвате данните в таблица. По време на периода на овулация температурата в ректума се повишава поради увеличаване на количеството женски хормони в тялото на жената.
Изчисляване на овулацията чрез тест ленти

Специални тест ленти помагат да се определи времето на овулация въз основа на количеството лутеинизиращ (отговорен за правилното функциониране на женската репродуктивна система) хормон в урината, което се увеличава в деня преди времето, благоприятно за зачеване. Трябва да започнете да използвате такива тестове 3 дни преди средата на цикъла.
Определяне на деня на овулацията чрез усещания и секрети

Каквито и методи за изчисляване на овулацията да съществуват, на първо място, това трябва да се ръководи от вашите собствени чувства. Тялото винаги дава сигнали за готовността си за зачеване: сексуалното желание се увеличава, появява се повече вагинално течение, което става по-вискозно и гъсто. Понякога има дърпащи болки в долната част на корема или в областта на яйчника, в който е узряла женската репродуктивна клетка.