Как да разберете дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Завеси или щори: двата основни варианта за декориране на прозорци, но кой е по-подходящ за вашия дом? Този въпрос е сред най-често задаваните ни от клиенти.

Завеси или щори: Какво да изберем?

Изборът между завеси и щори за прозорците в дома ви може да бъде труден, тъй като и двете предлагат различни предимства и естетически ефекти. Първо нека да разберем защо изобщо решаваме да покриваме прозорците.

  • – Създаваме уединение. Покривайки прозорците си ние създаваме уединение и скриваме дома си от любопитните погледи отвън.
  • – Защита от климатични условия. Използвайки завеси или щори може да предпазим дома си от студ и топлина и да подобрим енергийната ефективност в дома.
  • – Контрол на светлината идваща отвън. Щорите и завесите ни позволяват да регулираме количеството светлина, което попада в стаята.
  • – За да създадем усещане за уютен дом.

Каква е разликата между щори и завеси?

Основно щорите предлагат „по-твърда“ и функционална защита от външни погледи и светлината, докато завеси се фокусират повече в естетиката и „мекото“ оформление на интериора.

От личен опит споделяме с вас, че повечето хора предпочитат завесите за създаване на усещане за домашен уют и топлина, за разлика от щорите, които са по-подходящи за офиси и обществени сгради. Тънките пердета и плътните завеси предоставят по-голяма доза усещане за лукс. Голямото разнообразие от материи, десeни и цветове на текстилите за пердета и завеси позволява реализиране на всеки интериорен стил. Гъвкавостта на платовете ви позволява да окачите своите пердета и завеси по какъвто начин искате при декориране на прозорците.

Щорите обикновено се изработват от твърди материали като пластмаса и имат подвижни ламели, за да регулират количеството светлина и покриват точната дължина и ширина на прозореца. Те също се предлагат в най-различни модели, цветове и размери, но придават по-формален вид на помещението и не могат да се използват при определени стилове като класически, винтидж или бароков, защото не отговарят на изискванията на тези стилове. Щорите са по-подходящи за стилове, където преобладават минимализмът и изчистените линии.

Едно е сигурно. При избора на завеси или щори важно е да съобразите личния ви вкус и стила на обзавеждане на вашето жилище.

Какво представляват щорите?

 

Щората най-общо може да се опише като устройство състоящо се от отделни ламели, свързани в общ механизъм, позволяващ движението им нагоре-надолу или хоризонтално. Ламелите могат да бъдат изработени от различни материали като дърво, пластмаса, плат или метал, в зависимост от вида на щората и неговото външно или вътрешни приложение. Всички видове щори могат да се спускат, повдигат и фиксират на всяка височина. В зависимост от ширината и височината на прозорците те могат да се изработват с различни размери. Задвижването на механизмите може да бъде ръчно или автоматизирано, използвайки съвременни технологии. Някои видове щори се монтират директно върху рамката на прозореца, с или без пробиване на пластмасовата част.

Кога да изберете щори вместо завеси?

Ако държите на функционалността и практичността пред визуалния естетически вид на завеси, тогава несъмнено изборът трябва да бъдат щорите. В случаите, когато целта единствено е да се контролира светлината в помещението, например в кухнята, терасата или мокри помещения, където декоративният аспект не е от голямо значение, щорите са предпочитан избор.

Ако се отоплявате с парно, което е разположено точно под прозореца, щорите са по-оптималния вариант от гледна точка на енергийната ефективност и отоплението на стаята, в сравнение със завесите.

Щорите са по-икономично решение, в сравнение със завесите, което ги прави много подходящи за бюджетния купувач. Това че могат да се автоматизират, ги прави много удобни за труднодостъпни прозорци, добавяйки удобство в дома ви.

Какво представляват завесите?

Какво представляват завесите?

Завесите, подобно на щорите, служат за предпазване от слънчевата светлина и за запазване на интимността в помещенията, като ги скриват от външни погледи. За разлика от щорите обаче, функцията на завесите до голяма степен е и декоративна. Изработват се от различни видове текстил, който може да бъде памук, лен, сатен, коприна или полиестер и допълват естетически интериорния дизайн в един дом.

Завесите са висящ текстил и могат да бъдат монтирани точно над прозореца, под тавана или на желаната височина. Може да използвате една завеса декоративно от едната страна на прозореца или да използвате чифт завеси, които да обграждат напълно прозореца. За да регулирате светлината просто трябва да ги издърпате, че да покриете прозореца или да ги отворите и съберете от двете страни на прозореца.

Кога да изберете завеси вместо щори?

Готови завеси от perdeta.net

По мнението на много експерти в областта на интериорния дизайн, завесите за предпочитан избор пред щорите през повечето време. Завесите придават баланс на стаята, като добавят височина и придават усещане на пълнота, казват повечето дизайнери. Те внасят настроение в стаите чрез различните цветове, десени и текстури на използваните платове за завеси.

Завесите имат отлични термоизолационни свойства, поглъщат звука и контролират светлината. Много подходящи за големи прозорци, които желаете да отворите лесно.

В онлайн магазина ни ще намерите широка гама от готови завеси или платове за завеси, подходящи за спалня, детска стая, завеси за всекидневна или кухня.

Защо завесите са по-добри от щорите?

Ако трябва да отговорим най-кратко на въпроса „Защо завесите са по-добри от щорите?“, можем да кажем, че гъвкавостта, огромния избор от десени, плътноста и вида на текстила за пердетата и завеси ги поставят пред щорите. Сравнението на завесите и щорите по красота е напълно индивидуално, защото красотата е нещо напълно субективно. Всеки възприема по-различен начин нещата и красотата за всеки е различна.

Вярно е, че щорите и завесите си имат своите предимства и недостатъци, но ние сега ще изведем предимствата на завесите, които ги правят по-добър избор за много хора.

Гъвкавост – Завесите. На пазара ще откриете твърде голямо разнообразие от видове текстил, плътности, десени и цветове, което ги прави изключително гъвкави за съчетаване с различни интериорни стилове. За много хора завесите изглеждат по-красиви и са по-предпочитани, защото добавят уют и индивидуалност към всяка стая и помещение. Правилната комбинация от плътност и текстура на платовете за завеси и пердета ще направи прозорците в един дом красиви и оригинални във всеки интериор. Съществуват най-различни тъкани: лен, памук, вискоза, полиестер, тафта или сатен. Някои завеси се изработват от негорими материи с противопожарни свойства и служат за ограничаване на разпространението на огъня по време на пожар.

По-лесна поддръжка – В сравнение с щорите, завесите са по-лесни за поддръжка. Вярно е, че свалянето и окачването на завесите може понякога да бъде досадно, но те могат да се перат в пералня при подходяща програма и препарати. Щорите обаче, често се нуждаят от ръчно почистване, което може да бъде много по-трудоемко. При правилна поддръжка може да се радвате дълго време на своите пердета и завеси или щори, но както закона повелява всяко нещо с времето си се изхабява и остарява.

Шумоизолация и контрол на температурата – Завесите предлагат по-добра шумоизолация и контрол на температурата. Те са плътни, тежки и следователно задържат в по-голяма степен нахлуващия отвън шум. По-ефективни за задържане на топлина през зимата и прохлада през лятото. Някои видове термо завеси са специално създадени за енергийна ефективност. Изработват се от различни материи с различни нива на плътност за постигане на по-добри условия за икономия на енергия в сравнение с някои видове щори.

Контрол на количеството светлина – Щорите, особено тези с подвижни ламели осигуряват по-добро управление на светлината, позволявайки ви да я филтрирате и блокирате в различна степен. Много подходящи за стаи, в които е необходимо пълно или частично затъмнение или осветление. Въпреки това, завесите изработени от блекаут платове също могат да осигурят 100% затъмнение на помещението. Особено предпочитани за спалнята или детската стая, където е необходима пълна тъмнина за добър и спокоен сън. Завесите от стена до стена или от тавана до пода осигуряват пълна тъмнина, докато късите завеси, предоставят повече светлина. Друго голямо предимство на щорите, е че те могат да се монтират директно на прозореца или стената, което прави процеса на монтиране по-лесен.

Съчетавайки функционалност и естетика, можете да изберете най-подходящия вариант завеси или щори за вашия дом, за да се наслаждавате на комфорт и стил.

В Perdeta.net ще откриете различни видове щори, различни готови завеси или платове за завеси и пердета на страхотни цени и подходящи за всеки вкус и стил.