Как да предпазим черния дроб

Черният дроб е важен орган от човешкото тяло. Тя има голямо натоварване. Но човек често забравя за черния си дроб в името на лошите навици.

В човешкото тяло няма излишни органи, всички са важни за нормалното функциониране. Но все пак не е необичайно хората да живеят относително нормален живот без никакви органи. Въпреки това е невъзможно да се живее без черен дроб. Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло. Основната задача на черния дроб е да неутрализира и отстранява токсичните вещества. Без черния дроб тялото не може да функционира.

Черният дроб има уникална способност да се регенерира, но за това трябва да се създадат идеални условия. С други думи, черният дроб ще може да се възстанови, ако увреждащият фактор е престанал да действа и няма усложнения. За съжаление повечето чернодробни заболявания са хронични. При такива условия чернодробната тъкан няма време да се възстанови нормално. Постепенно тя се заменя с фиброзна тъкан. Резултатът – пълното заместване на чернодробните клетки с фиброзна тъкан (цироза) води до трагичен край.

За черния дроб трябва да се внимава. Ако възникнат заболявания на този орган, е необходимо своевременно лечение.
Този важен орган изчиства кръвта от амоняк. Токсичен продукт от протеиновия метаболизъм влиза в тялото ни с храната или се произвежда от чревни бактерии. Черният дроб неутрализира почти целия амоняк и го превръща в глутамин и урея. Но ако процесът е нарушен, страдат други органи, особено мозъкът и мускулите.

Следните симптоми показват повишаване на нивото на амоняк в кръвта:
• концентрацията на вниманието намалява;
• паметта се влошава;
• измъчван от слабост и умора;
• има намаляване на мускулната сила;
• Възстановяването след физическо натоварване е бавно.

Често тези симптоми са свързани с натоварване, проблеми, депресия, но не и с чернодробно заболяване.

Чернодробната енцефалопатия (минимална) често се развива при чернодробни заболявания в началния етап. Състоянието често остава невидимо не само за близките, но и за самия болен.
С течение на времето мускулите на пациента отслабват, тъй като те трябва да неутрализират вредния амоняк. Състоянието на човека се влошава. В черния дроб кръвообращението се влошава, способността за самолечение намалява и почистващата функция на органа се влошава. В допълнение към неутрализирането на токсичните вещества, черният дроб обикновено синтезира много необходими вещества. Без тях настъпват тежки нарушения в организма.

Има мнение, че жълтеницата сигнализира за заболяване на черния дроб. Жълтеницата обаче не е единственият или дори задължителен симптом. Много чернодробни патологии в ранните етапи са асимптоматични или хората не им обръщат внимание. Намаленият апетит, гаденето, тежестта в корема, умората често се приписват на други проблеми. Фактът, че има проблеми с черния дроб, често се установява след преминаване на тестовете.

В съвременния прогресивен свят човек е постоянно изложен на токсични вещества. Вредните вещества влизат в човешкото тяло от външната среда. Животът в градовете е безмилостна атака на токсини. Токсичните вещества влизат в тялото ни с храната. Не се добавят различни консерванти, сгъстители, овкусители, изкуствени овкусители за здраве на черния дроб.

При преяждане директно в тялото се образуват вредни вещества. Любителите на вкусна и много храна постоянно натоварват черния дроб, който трябва да неутрализира токсините в големи количества. Но черният дроб е отговорен и за образуването на жлъчката, метаболизма, метаболизма.

Здравият млад черен дроб може лесно да се справи със стреса. Но с възрастта прекомерното натоварване на черния дроб е обременително. Това се дължи на утежняващи промени в начина на живот, повишен стрес, намалена фаза на почивка, продължително излагане на вредна среда и недохранване.

С възрастта хората боледуват по-често. Много от тях имат намален имунитет, болестта преминава в хроничен стадий. В резултат на това се увеличава лекарственото натоварване на черния дроб. За черния дроб става трудно да се справи с такова натоварване. С възрастта притока на кръв през черния дроб намалява. Кръв, съдържаща нефилтрирани токсини, започва да следва страничния коловоз. Тялото натрупва химикали, тежки метали, които причиняват заболявания и отравяния.

С възрастта метаболитните процеси в човешкото тяло намаляват, активността на процесите на синтез на протеини, детоксикационните функции намаляват. Способността на черния дроб да регулира нормално нивата на холестерола и жлъчните киселини се забавя. Черният дроб губи способността си да се самовъзстановява.

След петдесет години започва бавно намаляване на масата на черния дроб, прогресират заболявания и патологии. Ето защо е толкова важно да водите здравословен, правилен начин на живот. Колкото по-малко здравословни проблеми са натрупани от напреднала възраст, толкова по-голям е шансът да се избегнат проблеми с черния дроб.

Подпомагането на черния дроб е сложна задача. Поддържащите лекарства трябва да се приемат заедно със здравословна диета и начин на живот. В диетата трябва да преобладават немазни, печени, варени бхората. Алкохолът и тютюнът трябва да се избягват. Чистият свеж въздух, добрата почивка, положителните емоции отиват в съкровищницата на здравето на черния дроб.

В черния дроб практически няма нервни окончания, той не може да съобщи за възникнали проблеми, докато не започне да боли сериозно.