Какво да правим при слънчево изгаряне

Нежното топло слънце грее с мощ и сила на улицата и почти всеки е щастлив да изложи кожата си на слънчевите лъчи. Някой предпочита да прави слънчеви бани на село, някой на село с баба си, а някой се опитва да отиде по-близо до морето. Въпреки това, където и да предпочитате да прекарате летните си дни, в никакъв случай не забравяйте за правилата за безопасен тен. В противен случай рискувате да получите слънчево изгаряне. Твърде много хора не приемат слънчевото изгаряне на сериозно и не започват лечение. А подобно отношение често се превръща в доста сериозни усложнения за човешкото здраве. Грижата за слънчево изгаряне е от съществено значение за здравето на засегнатото лице. Това е, което ще бъде обсъдено в тази статия.

Първото нещо, което трябва да знаете, за да избегнете слънчево изгаряне, е какво точно ги причинява. Мнозина вярват, че изгарянията се появяват поради силната топлина, която усещаме върху кожата си. Това обаче съвсем не е така – слънчевите изгаряния, за разлика от термичните, не възникват в резултат на излагане на кожата на високи температури, а в резултат на излагане на ултравиолетови лъчи.

Ето защо доста често има случаи на слънчево изгаряне при скиори, които прекарват дълго време под лъчите на зимното слънце. С още едно потвърждение със сигурност всеки от нас се е сблъсквал поне веднъж – това е появата на слънчево изгаряне след дълъг престой на плажа в облачно време, когато слънцето не се вижда. Факт е, че облаците не позволяват на слънчевите лъчи да достигнат до земята, но те не са пречка за ултравиолетовите лъчи.

И какво можем да кажем за тези случаи, когато жените идват да почиват на морето? Разбира се, всяка жена просто мечтае да се върне от ваканция, да стане собственик на луксозен бронзов тен, който ще предизвика възхищение и завист на всички нейни приятели. И жените се опитват да прекарат максимално време на плажа, като правят фатална грешка.

При такава линия на поведение много бързо, вместо очаквания бронзов тен, ще забележите зачервяване на кожата и болка при докосване, може да почувствате топлина или втрисане, тъй като най-важната функция на кожата, която осигурява пълноценно и правилно преносът на топлина е нарушен.

Ако забележите такива прояви в себе си, незабавно изключете всякакво излагане на кожата на слънчева светлина и започнете лечение. Никога не пренебрегвайте симптомите на изгаряне и не продължавайте да правите слънчеви бани, тъй като това значително ще влоши състоянието на кожата. Започнете да лекувате слънчево изгаряне веднага, без да отлагате, защото това не е безобидна драскотина. Слънчевото изгаряне може преждевременно да състари кожата, да причини появата на фини бръчки, да провокира развитието на хронична алергия при излагане на слънчева светлина. В особено тежки случаи повтарящите се слънчеви изгаряния могат дори да задействат механизма на рак на кожата.
И така, вие или вашите близки слънчево изгаряне. Това състояние причинява сериозен дискомфорт на засегнатото лице. Първата помощ трябва да бъде предоставена незабавно. Ето защо всеки човек трябва да знае какво да прави при слънчево изгаряне.

Ако се притеснявате от болезнени усещания, студеният душ ще ви помогне да ги облекчите за известно време. Продължителността на времето за облекчаване до голяма степен зависи от това колко тежко е изгарянето, получено от лицето. В някои случаи болката може да изчезне за часове, а в други, уви, само за минути. Обърнете внимание на температурата на водата – трябва да е хладна, но в никакъв случай ледена. В противен случай освен слънчево изгаряне рискувате да получите и настинка или още по-лошо пневмония.

За хората, които са получили слънчево изгаряне, има своеобразно „правило на трите НЕ“:

1. Не мийте засегнатата кожа със сапун и душ гел. Това само допълнително ще изсуши кожата и значително ще увеличи болката.
2. Не използвайте козметика, която съдържа алкохол. Използването на такава козметика може освен слънчево изгаряне да доведе до появата на химически такива, тъй като защитните функции на кожата в това състояние са значително намалени. Освен това алкохолът допринася и за изпаряването на влагата, от която кожата се нуждае в момента.
3. Не мажете кожата с никакви мазни кремове и мехлеми – това също значително ще влоши нейното състояние.

Най-оптимално при слънчево изгаряне е да използвате козметика, съдържаща в състава си екстракт от алое. Такава козметика не само ще охлади кожата ви, но и значително ще помогне за премахване на възпалителната реакция. Самото алое има много силно противовъзпалително свойство.

В случай, че сте изправени пред появата на слънчево изгаряне, обърнете специално внимание на режима си на пиене. В момента тялото е в отслабено състояние и в резултат на това губи влага много бързо. За да поддържате нормален водно-алкален баланс в тялото, трябва да консумирате много голямо количество течност. В такива случаи идеалните напитки ще бъдат Зелен студен чай, за предпочитане не в торбички.
Обикновена леко алкална минерална вода.
Всеки сок с добавяне на питейна вода в размер на 1 част вода и три части сок.
Сок от нар. Струва си да разкажем малко повече за това. Сокът от нар е доста мощен антиоксидант, който ефективно се бори със свободните радикали, които се отделят, когато получите слънчево изгаряне. Освен това сокът от нар има и силно противовъзпалително действие върху местата на изгаряне. Така, ако изпиете голямо количество сок от нар, ще можете да се справите малко по-бързо с последствията от слънчево изгаряне. Трябва обаче да се има предвид, че сокът от нар има отрицателен ефект върху зъбния емайл, така че зъболекарите препоръчват да пиете сок от нар през сламка и да изплакнете устата си след като го изпиете. Също така, сокът от нар е противопоказан за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт.

Също така е много важно да се храните правилно по време на лечението на слънчево изгаряне. Опитайте се да включите в диетата си пресни зеленчуци и плодове. Те съдържат огромно количество витамин С и витамин Е, без които процесът на заздравяване и регенерация на кожата е просто невъзможен. В същия случай, ако по някаква причина не искате или не можете да ядете пресни зеленчуци и плодове, трябва да вземете химически синтезирани витамини С и Е. Те могат да бъдат закупени в почти всяка аптека. На същото място можете да закупите всеки фармакологичен препарат, направен на базата на активната съставка ибупрофен. Приемът на ибупрофен не само ще облекчи възпалителната реакция на кожата и ще нормализира телесната температура на болен човек, но и значително ще намали интензивността на болката.

Обърнете внимание на дрехите си. В никакъв случай не носете тези модели дрехи, които плътно прилепват към кожата – това може да нарани кожата, засегната от слънчево изгаряне. Най-оптимални ще бъдат свободните дрехи, изработени от много тънък и мек памук или коприна. В никакъв случай не трябва да носите дрехи от груби или синтетични материали – това само ще увеличи вече съществуващото дразнене на кожата.

В случай, че пилингът на кожата е станал следствие от изгаряне на кожата, трябва незабавно да започнете да я овлажнявате. Това може да стане по няколко начина. Въпреки това, ако не приемате използването на традиционната медицина, различни овлажняващи лосиони за тяло, от които има много в продажба, ще ви помогнат. Нанасяйте ги върху увредената кожа поне 6 пъти на ден, но като цяло – колкото по-често, толкова по-добре.
В никакъв случай не трябва да се опитвате сами да премахнете „парчетата“ от ексфолиращата се кожа. Колкото по-силно го вземете, толкова по-интензивно ще продължи да се отлепва. Просто трябва да изчакате търпеливо – пилингът ще премине сам. Единственото, което можете да направите, при условие че не изпитвате болка, е да използвате скраб за тяло, за предпочитане обогатен с витамин А.

В случай, че слънчевото изгаряне е обширно, проникнало е достатъчно дълбоко в кожата и засегнатият се оплаква от гадене, световъртеж и висока телесна температура, трябва незабавно да потърси лекарска помощ. В трудни случаи само лекар може адекватно да оцени състоянието на болен човек и да предпише подходящо лечение.