Защо красивата усмивка зависи от витамин D3

Положителните ефекти на витамин D3 върху здравето на костите са известни отдавна

„Слънчевият“ витамин D3 (холекалциферол) е необходим за здравето на костите, но е също толкова важен за здрави и красиви зъби. Освен това витамин D3 е отговорен за здравето на зъбите при деца и възрастни и възрастни хора, казват полски учени: резултатите от тяхното изследване са публикувани в медицинското списание Nutrients.

Как точно витамин D3 е свързан със здравето на зъбите?

Авторите на изследването подчертават, че дефицитът на витамин D3 е глобален проблем, който засяга както здрави хора, така и хора със съпътстващи заболявания. И независимо от географско местоположение, възраст, пол и раса. Холекалциферолът подпомага имунната система, мускулния тонус, нормалната функция на щитовидната жлеза, регулира сърдечната честота и кръвното налягане и др.

Също така отдавна е известно за положителните ефекти на витамин D3 върху здравето на костите. Авторите на изследването установяват, че хроничният дефицит на витамин D3 допринася за образуването на малоклузия и зъбни патологии. Дефицитът на холекалциферол е открит при повече от 46% от доброволците с оклузални и зъбни аномалии, които са преминали пълен медицински преглед.

Този витамин особено влияе върху образуването на захапката на горната челюст. Лекарите също така отбелязват, че липсата на витамин D3 в организма често причинява възпаление между зъбите и венците, особено при възрастните хора. Ето защо добавките с витамин D3 (разбира се, с подходяща грижа за зъбите) помагат да се избегнат подобни проблеми.

А достатъчното ниво на витамин D3 по време на ортодонтско лечение може да повлияе на по-ефективното възстановяване на зъбите, особено при възрастните хора, се казва в проучването.

Откъде идва витамин D3 само „от слънцето“?

Холекалциферол (витамин D3) се синтезира от човешката кожа под действието на ултравиолетовите лъчи, а също така влиза в тялото с храна. Ергокалциферол (витамин D2) може да дойде само с храна. За да получите дневна доза витамин D-3 е достатъчно да стоите на слънце около 30-40 минути на ден, но не забравяйте, че ултравиолетовата светлина също е вредна. Използвайте слънцезащитен крем и не бъдете на открито слънце в пика на неговата активност: от 12 до 16 дни.

Мазните риби, яйцата, млечните продукти и ядките са богати на витамин D3. Можете също да получите този артикул, като приемате добавки.