Грижа за възрастни хора

Грижата за възрастните хора е важен компонент от социалния живот, но не всички семейства могат да дадат необходимото внимание на своите близки и избират старчески домове за тях. Старостта наближава незабелязано. Децата и внуците, потънали в собствените си проблеми, може да не забележат критичната точка, след която възрастните хора над 80 години се нуждаят от специални грижи.

Хигиена за възрастни хора

Ежедневната грижа за възрастен човек над 80 години или лежащо болен задължително включва хигиенни процедури.

Какво трябва да осигурят роднините или някой, който се грижи за възрастен човек: безопасен душ в апартамента;
По-добре е да изберете деликатен шампоан и сапун за къпане;
водата за къпане трябва да е топла (не гореща или студена);
веднъж седмично трябва да отрежете ноктите си и да лекувате ушите си;
ежедневно се предотвратяват рани от залежаване при лежащо болни;
при инконтиненция или при лежащо болни е задължително използването на урологични превръзки, пелени и еднократни пелени.

Цялостната грижа за болни възрастни и възрастни хора включва ежедневно проветряване на помещението и поддържане на комфортна температура и влажност в него.

Не винаги човекът, който е постоянно наблизо, има медицинско образование. Грижата за възрастни хора изисква основни умения и способности, свързани със здравеопазването.

Придружителят трябва да знае какви лекарства приема неговото отделение, да му напомня да го вземе и да следи за спазването на дозите.
Да може да извършва основни процедури, като измерване на кръвно налягане, нива на захар, телесна температура.
Ако е необходимо, можете да се обадите на местен лекар, линейка или линейка.

В случай на грижа за лежащо болен възрастен човек или парализиран човек, трябва редовно да променяте позицията на тялото му, да правите основен масаж и гимнастика, за да предотвратите образуването на рани от залежаване.
Домакинска работа и хранене за възрастни жители

Ако говорим за грижа за възрастни пациенти у дома, възниква въпросът за поддържането на чистота и комфорт в апартамента. Мокро почистване, проветряване, пране на дрехи и готвене, хранене, ако е необходимо – това са грижите, които постепенно ще бъдат прехвърлени от раменете на възрастните хора на раменете на по-млади роднини или болногледач.
Етапи на кетъринг за възрастни хора

Комплексът от мерки за грижа, извършвани от посещаваща медицинска сестра за възрастен човек, със сигурност включва етапа на организиране на неговото хранене, което включва:

съставяне на оптимална диета по отношение на хранителна стойност, баланс, състав и честота на хранене; тук се вземат предвид състоянието на пациента, неговият ритъм на живот, наличието на заболявания и препоръките на лекаря;
спазване на режима и порциите на приема на храна;
проследяване на реакциите на тялото и самия човек към разработената диета;
корекции на менюто;
помощ при хранене, ако е необходимо.

С такъв компетентен и цялостен подход се подобрява метаболизма, здравето и регенеративните функции и самото настроение на пациента. Рисковете от нараняване (често срещан проблем в напреднала възраст поради крехкостта на костите и ставите) и наднорменото тегло са намалени. Правилната диета помага за предотвратяване и излекуване от хронични заболявания и др.

Диета за възрастни хора: принципи и основи на подготовката

Квалифицираните болногледачи за възрастни хора се ръководят от три принципа, когато разработват диети за своите пациенти. Първият е да се осигури баланс на получената и консумираната енергия. Колебанията в теглото, излишните килограми или изтощението в напреднала възраст са недопустими и опасни, особено на фона на ограничена подвижност, тежки заболявания и липса на физическа активност.

Вторият принцип е баланс и правилен състав:

до 50-55% от цялото дневно меню могат да бъдат животински протеини;
от всички мазнини могат да постъпят в тялото до 70-75 g;
средната нужда от въглехидрати е 310-340 g (съответно за жените и мъжете).

Третият принцип се основава на осигуряване на баланс и съвместимост в дневното меню на ястия, които активират стомашно-чревния тракт с леки, лесни, бързо смилаеми храни. Оптималната честота на хранене е 5-6 пъти на ден. При последното (преди лягане) хранене е по-рационално да предложите кефир или други ферментирали млечни ястия. Важно е менюто да се допълва с антисклеротични продукти.
Как да направим апартамент или къща безопасни за възрастни хора?

Статистиката показва, че около 90% от нараняванията на възрастните хора се случват у дома. Особено важно е да сведете до минимум риска от падане. Застрашени са бани, кухни, стълбища и коридори. Най-честата причина за нараняване е праг, килим, неудобни обувки или хлъзгав под. Следните препоръки са най-ефективни:

Осигурете добра осветеност на местата за преминаване. В този случай е препоръчително да инсталирате ключовете така, че човек да може да контролира работата на лампите с минимални усилия (например в началото и в края на коридора, на вратата на стаята и до главата на леглото в същата стая – без да пресичате цялата стая на светлина светлина).
Оборудвайте помещенията с парапети за опора, докато се движите по някой от тях.
Избягвайте безпорядъка – ако е възможно, трябва да се отървете от мебелите и декоративните елементи, които претрупват пространството.
Сменете хлъзгавите подови настилки.
Отстранете вътрешните прагове.

Човек, който се грижи за възрастен човек, трябва да притежава определени лични качества:

обяснявайте простите неща ясно, бъдете готови да повторите едно и също нещо няколко пъти;
спокойствие и запазване на спокойствие в стресови ситуации;
поддържайте интересен разговор и включете ученика в него;
изгладете грапавите ръбове и гасете споровете.

Патронажните служби за грижи за възрастни хора осигуряват специално обучение на персонала, включително психологическо обучение.

Приемната грижа за възрастни хора често включва управление на техните финансови и социални дела. Придружителят може да има пълномощно за получаване на пенсии, обезщетения и плащания, както и да осигури навременно плащане на жилищни и комунални услуги, закупуване на лекарства, храна и продукти за лична хигиена.

Всичко това се осъществява по споразумение с близките на отделението и под техен контрол.