Главоболие

Трудно е да се намери възрастен, който поне веднъж да не е имал главоболие. Главоболието може да възникне по много причини. Препоръчително е да ги познавате и да вземете превантивни мерки.

Главоболието може да възникне по различни причини.

Болките от напрежение са сред най-често срещаните главоболия. Те се повтарят рядко и, което е приятно, рядко придобиват хронична форма. Болката от напрежение често се свързва със силен стрес, травма на мускулите на врата и главата.

Болката от напрежение се разпознава по следните симптоми:
• усеща се болка в горната част на обиколката на главата;
• има усещане за силно напрежение в мускулите на челото и очите, без възможност за тяхното отпускане;
• такива болки могат да преминат в рамките на половин час или, напротив, да се проточат няколко дни;
• интензивността на болката се увеличава вечер.

Болката от напрежение се облекчава с ибупрофен или парацетамол. При продължителна болка и за профилактика е препоръчително ежедневно да се месят (масажират) раменете и шията, да се правят леки физически упражнения, да се диша редовно чист въздух, за предпочитане в близост до водоеми.

Всеки е чувал за мигрена. По-лошо, ако трябваше да се справите директно с този проблем. Мигрената може да бъде усложнена от неврологични проблеми.

Симптоми на мигрена:
• чести болки само от едната страна на главата, тяхната продължителност може да бъде четири часа или повече;
• мигрена често предизвиква гадене, световъртеж, фотофобия;
• Преди началото на пристъпа могат да се появят зрителни аномалии – ярки ивици, цветни пръстени, изтръпване по цялото тяло.

Лекарите казват, че мигрената възниква поради нарушена мозъчна функция. Но с какво точно, не се знае. По време на мигренозна болка кръвоносните съдове се разширяват и има необичайна електрическа активност в мозъчната кора.

За съжаление, няма начин да се отървете напълно от мигрената. Лекарите предписват лекарства на пациентите и ги съветват да избягват факторите, които причиняват гърчове, доколкото е възможно. При 20 процента от страдащите от мигрена болката се появява след някакво външно въздействие. Някои не понасят миризмата на цигарен дим, парфюм, други страдат от силни звуци…

Има и клъстерни болки. Такива болки се различават по интензивност, пулсиращи в едната страна на главата. Обикновено болката се появява в предната част на главата по-близо до окото. Когато се появи клъстерна болка, очите се зачервяват, появяват се сълзене, хрема и прилив на кръв към главата.

Такива болки обикновено се появяват по едно и също време на деня на редовни интервали от време, което лишава човек от възможността да функционира нормално.

Ако атаките са продължителни, на човек се предписва кислородна терапия (дишане през маска) и медикаментозно лечение (инжекции).

Темпоралният артериит се среща при хора над 50 години. Този тип главоболие е много опасно и може да доведе до слепота.

Главоболието измъчва пациенти с темпорален артериит на фона на:
– отслабване;
– безсъние;
– депресия;
– повишаване на телесната температура;
– зачервяване на скалпа.

Темпоралният артериит може да бъде провокиран от вирусни инфекции, продължителен неконтролиран прием на лекарства, интензивно излагане на пряка слънчева светлина, различни наранявания и алкохолизъм.

Лечението е със стероидни лекарства за спиране на възпалението в кръвоносните съдове. Ако има проблеми със зрението, лечението се предписва от офталмолог.

Главоболието измъчва пациенти с мозъчни тумори. При това страшно заболяване сутрин се появява главоболие, придружено от повръщане. Атаките постепенно се повтарят все по-често. Пациентът губи тегло, има конвулсивни припадъци, има промяна в личността.

Лечението в съответствие с показанията се предписва от лекар.

Главоболието трябва да се третира със сериозността на хипертонията. Трябва да се разбере, че главоболието често се появява при високо кръвно налягане.

С намаляване на тонуса на стените на мозъчните артерии, болката е пулсираща, намалява, ако масажирате слепоочията.

При вазоспазъм кръвоснабдяването на мозъка намалява. В същото време болката е болезнена, има усещане за свиване на главата, има гадене, гадене, виене на свят. В очите се появяват черни мухи.

При затруднено изтичане на кръв през вените има усещане за тежест в главата, спукване. Болката започва от задната част на главата и се разпространява по цялата глава. Болката се влошава, ако човекът лежи или работи с наведена глава.

Ето защо при първите „звънци“ трябва да измерите налягането и, ако е необходимо, да вземете лекарства.

Случва се човек да се оплаква от главоболие, но в тялото няма нарушения, които причиняват болка. Човек не може ясно да опише чувствата си. Такова главоболие е признак на депресия. Препоръчително е да потърсите помощта на специалист.

съвет:
1. Ако главата ви боли от преумора, вземете топла вана, яжте малко парче осолена риба, изпийте инфузия от маточина.
2. При болки в тила помагат накланянето на главата напред, наляво, надясно, масаж, горчица на тила.

Ако главоболието не е свързано със сериозни заболявания на вътрешните органи, можете да опитате да се справите с него с доказани средства.

Много е важно да не се претоварвате спи в проветриво помещение, сутрин прави лека гимнастика.

Опитайте се да пиете по-малко кафе, откажете цигарите. Дайте предпочитание на висококачествен чай, добавете мента, маточина към чая.

Ако изпитвате главоболие, вземете топла вана или гореща вана за крака (не повече от 15 минути). Но трябва да се помни, че пациентите с хипотония не трябва да използват този съвет.