Витамин D удължава живота на възрастните жени

Основната активна съставка на витамин D3, холекалциферол, може да удължи живота на по-възрастните жени. Недостигът му води до повишен риск от падания и счупвания.

Това се съобщава в проучване, публикувано в последното издание на библиотеката Кохран (The Cochrane Library), пише The Times of India.

Международен екип от учени проведе рандомизирано проучване (най-точният начин за идентифициране на причинно-следствените връзки между лечението и резултата от заболяването), в което участваха 94 148 доброволци, от които 79% бяха жени над 74 години.

„Досега не е имало ясни доказателства за реалните ползи от витамин D3, особено ефекта му върху смъртността. Наскоро намерихме потвърждение на научната теория. Анализът установи, че витаминът намалява смъртността с около 6%. Това означава, че трябва да дадете D3 на група от около 200 души в продължение на две години, за да спасите един допълнителен живот“, коментира професорът по вътрешни болести Горан Белакович от университета в Ниш, Сърбия.

Витамин D3 изпълнява основната задача в организма – осигурява усвояването на калция и фосфора и използването на техните соли за образуването на костите и зъбите. Той също така осигурява абсорбцията на калций и фосфор в тънките черва, реабсорбцията на фосфора в бъбречните тубули и движението на калций от кръвта към костната тъкан. Дневната нужда на възрастен от витамин D3 е 5 микрограма. Най-добрият източник на витамин D3 е слънчевата светлина. Витаминът се съдържа в масло, сирене и други млечни продукти, яйчен жълтък, рибено масло, хайвер, както и в коприва, магданоз и гъби.

Ако не можете сами да се справите с гледането на ваши възрастни роднини може да се доверите на дом за възрастни хора Варна за да получите най-доброто за да сте спокойни за вашите майки и бащи.