Сподели

Не сте професионален фотограф, но да направите професионална снимка за четириногия си приятел може да се окаже истинско предизвикателство.

Последното не толкова заради амбиция, колкото заради „любовта“ ви към него. Предлагаме ви няколко трика, с които лесно да успеете да сътворите картина при това и кучето на нея да изглежда идеално заснето.

Кучето не е идеалния позьор нито модел за снимки. То винаги мърда, идва към вас, за да ви се порадва или срамежливо се обръща в другата посока, точно, когато най-малко очаквате. Много често домашният любимец скучае или се разсейва, докато вие правите всичко по силите си, за да фотографирате този момент. Не се отчайвайте точно сега. На всеки, дори на най-добрият фотограф му се е случвало да се провали на опит да заснеме животни. Истината е, че всички животни, не само кучетата се заснемат трудно, колкото и съвременен модел фотоапарат да имате.

По време на фотография, търсете светлина – това може би е първата стъпка, която трябва да направите, преди да започнете фотографията. Избирайки подходящо място с достатъчно естествена светлина може да стартирате в последващите стъпки. Избягвайте изкуствената светлина и използването на светкавица. Такива придават леко болнав вид на животните. Специалистите съветват да се снимат животни предимно денем, а за повече блясък в ефекта на снимките отидете близо до прозореца, така, че светлината да огрява козината на кучето.

Лакомство за награда след снимката – да снимате гладно куче е пълен провал. Животинката ще е нетърпелива и ще мърда постоянно, опитвайки се да достигне обектива. Не е добре и кучето да е перяло. Това може да го накара да полегне и дори да заспи. Лека закуска преди фотосесия е добра идея. Не забравяйте да дадете лакомство и за на награда в края на фотосесията. Дори по време на снимките може да си помагате, ако желаете кучето да гледа в конкретна и избрана от вас посока. За целта само леко движете лакомството, а когато сте направили исканата снимка му го подайте, за да има мотив и занапред. Това е подобно на дресурата на животни за циркови номера. Лакомството ще ви е от полза и ако искате да направите снимка, в която да се виждат добре очите на кучето. За целта трябва само да задържите лакомството на нивото на очите и да снимате.

Сменете позата на фотографа, не на обекта – и не тази на кучето, а вашата. Понякога дребните промени се оказват със зашеметяващ резултат. Не се колебайте да коленичите и дори да легнете на земята, за да снимате от долу на горе, да заобиколите от другата страна или да се качите на пейката. Ако искате да заснемете очите на кучето, трябва да поставите обектива на едно ниво с главата и очите му. Внимавайте само да не го заслепите със светкавицата.

Изберете подходящо място за снимане – най-вероятно това ще е домът, но може да е и парка в близост. Важно, преди да започнете със снимките е да сте избрали спокойна и позната на домашния ви любимец обстановка. По този начин няма да е стресиран и ще прави обичайните неща. Щастливите моменти могат да личат и върху снимките, защото, когато кучето се чувства на „своя територия“ не е изнервено и не прави необичайни неща.

Facebook Коментари