Сподели

Витамин А е един от универсалните витамини за хубава кожа.

Наричат го универсален поради факта, че той е полезен за всички типове кожа – от младежка с много акне до зряла с дълбоки бръчки. 

Витамин А действа изключително благоприятно върху стари белези, фини линии, петната от хиперпигментация, както и в следствие на вече излекувано акне. Смята се, че това е витаминът, който стимулира клетките в епидермиса да се самолекуват, но и да регенерират без помощта на скъпи процедури като ботокс или пластични операции. 

В съвременната козметика витамин А ще намерите както в класически кремове против бръчки, така и в популярни марки медицински продукти при акне, розацея и екзема. А къде ще намерите витамин А в храната, за да си го добавите по естествен път, ви предстои да разберете. 

Храни с витамин А за красива кожа 

  • Тиква. Витамин А идва от наличния бета-каротен в съдържанието на любимия ни оранжев зеленчук. Тиквата освен, че ви носи най-важния за кожата витамин, има и свойството да подобрява метаболизма, което допълнително подпомага поддържането на красиво и сияйно лице. 
  • Салата айсберг. По начало голям брой от листните зеленчуци и подправки (най-вече магданоза) съдържат известно количество витамин А. Най-много от този витамин обаче ще намерите в салата айсберг. Ще си добавите минимум една трета от дневната доза А, ако изяждате по една купа салата с около 100-200 грама от тази зелена салата. 
  • Червени чушки. Ще се учудите, но те винаги са били препоръчвани за красива кожа. Причината е не само в голямото количество витамин А, но и в значително богатото съдържание на витамин С. Витамин А в случая регенерира кожата, а витамин С я тонизира. Тази комбинация е перфектна за красиво лице без бръчки и пъпки. 
  • Праскови. От всички плодове решихме да ви предложим този не защото е с най-богато съдържание на витамин А, а защото у нас е достъпен и освен това съдържа други важни минерали за кожата – желязо, калий и калций. 

 

Източник: happywoman.bg

Facebook Коментари